A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

14.04.2020 " Собаче серце" М.Булгакова як метафора соціальних експериментів революційної доби

Дата: 14.04.2020 14:15
Кількість переглядів: 8316

Добрий день, шановні учні! Я бажаю вам, щоб день був , дійсно, добрим! Щоб він нам подарував безліч приємних миттєвостей. Сподіваюся, що і наш урок входить саме до цього розряду життя людини))

Продовжуємо працювати над текстом твору Михайла Булгакова " Собаче серце". 

Запишіть дату і тему уроку. Прочитайте інформацію нижче:

Сучасники Булгакова сприймали повість «Собаче серце» як гостру політичну сатиру, а сучасні літературознавці розглядають твір як прозору метафору соціальних експериментів революційної доби. ( Згадайте, що таке метафора?) . Вожді революції 1917 року ставилися до неї як до глобального експерименту з побудови соціалізму в окремо взятій країні (а згодом, як вони очікували, й в усьому світі). За допомогою цього експерименту вони прагнули переформувати людину, пробудити соціальну свідомість у представників робітничого класу. Тобто революціонери мислили себе як творці нового типу людей.

Подібний експеримент здійснює і професор Преображенський у Булгакова, але він намагається змінити природу, перетворивши тварину на людину. На уроці ми простежимо, як письменник змальовує хід цього експерименту, дамо оцінку вчинку Преображенського, спробуємо встановити причину невдачі професора. 

Подумайте над питаннями ( усно):

1. Розкажіть ( подумки) про життя професора Преображенського.

2. З якою метою професор підібрав безпритульного пса?

3. У чому суть експерименту професора Преображенського?

4. Яким автор показав професора в сцені підготовки до операції?

5. Яким ми бачимо перед операцією Шарика?

Виконайте завдання письмово ( чекаю фотозвіт):

1.Складіть таблицю за текстом повісті

 Порівняйте Шарикова з Шариком. Заповніть таблицю.

Шарик Шариков
   
   
   
   
   

2.Проблемні питання, на які потрібно дати короткі відповіді.( фотозвіт)

1. Повість Булгакова сповнена християнських алюзій (тобто натяків). По-перше, прізвище професора Преображенського — натяк на християнське свято Преображення Господнього. Операцію професор робить 23 грудня, а запис про зникнення хвоста і перше слово істоти в щоденнику спостережень Борменталя датований 6 січня. Таким чином, весь процес перетворення собаки на людину охоплює період з 24 грудня до 6 січня — від католицького до православного Святвечора. Нова людина Шариков з’являється в ніч із 6-го на 7-ме січня — у православне Різдво. Яку роль ці алюзії відіграють у творі? Чи, можливо, це просто випадковий збіг?

2. Якими методами професор Преображенський намагається виховувати Шарикова? Який результат такого виховання?

3. Виразно прочитайте суперечку Преображенського і Шарикова про те, чи мав професор робити операцію (глава VI). Як ви вважаєте, на чиєму боці правда? Чому ви так думаєте?

4. Чи згодні ви зі словами професора про те, що штучно створювати людей, навіть дуже розумних, немає сенсу? Поясніть свою позицію.

5. Якого висновку дійшов професор Преображенський щодо свого експерименту?

6.У чому актуальність попереджень М.О. Булгакова? Чи можна пов’язати зміст повісті з сучасною проблемою клонування? Обґрунтуйте свою відповідь.

Домашнє завдання.

Написати твір-мініатюру «Чому експеримент професора Преображенського зазнав невдачі?».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора