A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

02.04.2020 року Новела як літературний жанр, її характерні ознаки, різновиди. О.Генрі - майстер новели

Дата: 02.04.2020 13:55
Кількість переглядів: 7812

Добрий день, шановні учні! 

Дорогі діти, карантин – це не канікули, навчаємось дистанційно. Бажаю всім плідної праці, міцного здоров’я, гарних успіхів у навчанні!

Правила нашої роботи:

1) Уроки будуть з'являтись на сайті згідно нашого розкладу уроків.

2) Дивимось дату уроку та виконуємо завдання до нього.

3) Виконання завдань, в тому числі і домашніх, є обов'язковим для всіх!

Записуємо до зошитів число, класна робота, тему уроку

Теорія літератури

Новела - ...( спишіть визначення, яке подане нижче) ¬

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ !

Новела (італ. novella, від латин, novellas — новітній) — невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з динамічним, напруженим сюжетом та несподіваним фіналом.

Новелам властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, зведення до мінімуму кількості персонажів. Автори концентрують увагу на змалюванні незвичайних життєвих обставин, в які потрапили головні герої, на висвітленні їхніх настроїв і переживань.

Перегляд біографії О. Генрі : https://youtu.be/N9iUqcGew7A

Дослідження творчості письменника.

О. Генрі видав десять збірок новел. Вершина його творчості — новели про Нью-Йорк, об'єднані у збірці «Чотири мільйони»; у них зображено життя мешканців чотирьохмільйонного міста. Популярні також й інші збірки новел О. Генрі: «Серце Заходу», «Палаючий світильник», «Дороги долі», «Ділові люди». Герої цих творів — люди найрізноманітніших професій і соціальних верств.

Симпатії автора — завжди на боці «маленької людини», часто невдахи. Життєві випробування герої новел О. Генрі переносять мужньо і зберігають у своїй душі кращі людські якості — здатність любити своїх близьких, співчувати чужій біді.

Письменник відкрив своєрідний психологічний закон «ланцюгової реакції добра»: добрі вчинки одного героя породжують добрі дії інших людей. О. Генрі стверджував, що в людині відкриваються найкращі якості тоді, коли вона робить щось добре заради іншого. Він не переставав повторювати: «У кожного із вас є величезні скарби, які ви мало цінуєте».

Саме цю тему і розкриває письменник у новелі «Дари волхвів». За євангельською легендою, коли народився Ісус, на сході спалахнула зірка. Три мудреця-волхва, побачивши її, зрозуміли, що народився спаситель світу і вирушили вклонитися йому. Вони принесли дари – дорогоцінні пахощі. За переказами, звідси пішов звичай в Різдво обдаровувати близьких людей.

Прочитати новелу О. Генрі стор.247– 250, або послухайте аудіокнигу  https://youtu.be/I6bzSO3RcH0

Перегляньте ілюстрації до новели О.Генрі " Дари волхвів" та створіть власну художню творчу роботу ( іншими словами - створіть ілюстрації за змістом новели)

Blonde, Brunette or Blazing Red: A Steampunk Perspective of ...

О. Генрі . «Дари волхвів». – Сайт Зої Гаркуші

Купити книгу Дари волхвів (О. Генрі) - 978-617-7537-21-1 ...

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора