A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

Профілактика паразитарних хвороб

Дата: 09.04.2024 08:02
Кількість переглядів: 6

Як попередити захворювання паразитозами

Паразитози – це захворювання людини, які викликаються паразитами (гельмінтами та найпростішими).  Відомо більше трьохсот паразитів, які викликають захворювання. Найбільш поширеними є: ентеробіоз, аскаридоз, трихоцефальоз, дирофіляріоз, токсокароз, трихінельоз, теніози, малярія, лейшманіоз, лямбліоз, криптоспоридіоз, шистосомоз та ін.

Паразитарні захворювання впливають на психічний та фізичний розвиток дітей, викликають алергізацію організму, знижують опірність до інфекційних захворювань та працездатність, зменшують ефективність вакцинопрофілактики.

Усім паразитам притаманна стадійність розвитку. Протягом життя вони проходять ряд послідовних стадій, що має назву цикл розвитку. Гельмінти проникають в організм людини на одній стадії розвитку, а покидають його на другій, що обумовлює практично незаразність хворого. Хвора людина безпосередньої небезпеки для оточуючих не представляє, але є джерелом розповсюдження гельмінтів у зовнішньому середовищі.

У залежності від циклу розвитку та шляхів розповсюдження гельмінти поділяються на три групи:

  • контактні гельмінти (гострики, карликовий ціп’як);
  • геогельмінти (аскариди, токсокари, волосоголовці та ін.);
  • біогельмінти (опісторхіс, бичачий, свинячий ціп’яки, широкий стьожак, трихінели та ін.).

При контактних гельмінтозах зараження відбувається безпосередньо від хворої людини через брудні руки та предмети побуту. Гострик найбільш розповсюджений контактний гельмінт, особливо серед дітей. При порушенні гігієнічного режиму та правил особистої гігієни, яйця гостриків потрапляють на постільну, натільну білизну, килими, м’які іграшки та інші предмети, а потім через руки та пил до ротової порожнини, що і викликає нове захворювання.

Збудники геогельмінтозів виділяють незрілі яйця, які у грунті досягають заразної стадії. Яйця геогельмінтів потрапляють в організм людини з немитими овочами, фруктами, через забруднені руки.

Збудники біогельмінтозів проходять частину циклу розвитку в іншому хазяїні (рибі, великій та малій рогатій худобі, кліщах, молюсках, собаках, кішках, вовках, барсуках та ін), і лише після цього вони можуть заразити здорову людину. Зараження відбувається при вживанні сирого фаршу, недосмаженого шашлику, м’яса, недосмаженої або виготовленої у домашніх умовах (з порушенням технологічної обробки) риби.

Паразити  набули здатність до довготривалого існування в організмі людини не викликаючи  яскравих  клінічних ознак розладів здоров’я. Клінічні ознаки паразитозів дуже різноманітні та залежать від виду паразитів та місця їх «паразитування».

Проте, незалежно від шляхів розповсюдження паразитозів, існують загальні правила профілактики, які включають:

  • миття рук перед прийомом їжі;
  • ретельне миття та обробка окропом перед вживанням овочів, фруктів, ягід та зелені;
  • заборону вживання некип’яченої води з невідомих джерел, з відкритих водойм;
  • заборону вживання м’яса без ветеринарно-санітарної експертизи, не купувати його на стихійних ринках;
  • заборону вживання в їжу недостатньо термічно обробленого м’яса, риби, сирого фаршу. Пам’ятайте, що гарна вобла – це добре просолена вобла, а гарна ікра – та, яка виготовлена на ліцензованому підприємстві;
  • дотримання правил утримання домашніх тварин.

Від’їжджаючи за кордон, необхідно ознайомитись з епідситуацією та додержуватись правил профілактики інфекційних та паразитарних захворювань, які реєструються в країні перебування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора