A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 14.05.2020 17:39
Кількість переглядів: 228

Саме 18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. 

Операція радянських військ з вигнання нацистських окупантів з території Кримського півострова почалася 8 квітня 1944 року і завершилася в ніч на 13 травня. Ще до завершення боїв, 22 квітня в доповідній записці на ім’я Лаврентія Берії кримські татари були звинувачені в масовому дезертирстві з лав Червоної армії. 10 травня Берія в листі Сталіну повторив попередній закид, додавши до нього «зрадницькі дії кримських татар проти радянського народу» та «небажаність подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці Радянського Союзу». Також в листі була сформульована пропозиція виселити все кримськотатарське населення до Узбекистану.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Рекомендовано переглянути фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва, присвячений темі депортації кримськотатарського народу, "Хайтарма" https://www.youtube.com/watch?v=S3xE_nq7iAw 

   З піснею "1944" Джамала перемогла на Євробаченні 2016 https://www.youtube.com/watch?v=MI9SDYx_3TE

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора