A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

02.11.2021 року. Жуль Верн - французький письменник. П*ятнадцятирічний капітан

Дата: 02.11.2021 08:52
Кількість переглядів: 203

Жюль Верн

08.02.1828 — 24.03.1905

Жюль Верн народився в місті Нант, що розташувався в гирлі Луари і в півсотні кілометрів від Атлантичного океану. Жюль Габріель – первісток в сімействі Вернів, в якій, крім  Жюля, зростали ще брат Поль і три сестри: Анна, Матільда і Марі. Глава сімейства – адвокат у другому поколінні П’єр Верн. Предки мами Жюля Верна – кельти і шотландці, які переселилися до Франції в XVIII столітті.

У дитячі роки визначилося коло захоплень Жюля Верна: хлопчик запоєм читав художню літературу, віддаючи перевагу пригодницьким повістям і романам, і знав все про кораблі, яхти і плоти. Захоплення Жюля поділяв молодший брат Поль. Любов до моря хлопчикам прищепив дід-судновласник. У 1839 році маленький Жюль таємно від батьків влаштувався юнгою на трищоглову шхуну «Коралі», яка вирушала до Індії. На щастя, батько встиг на місцевий «піроскаф» (пароплав), на якому йому вдалося наздогнати шхуну і зняти з неї хлопчика. Тоді Жюль Верн пообіцяв батькові, що надалі подорожуватиме лише у мріях.

Після закінчення Нантського ліцею батько майбутнього письменника наполіг на навчанні старшого сина в юридичному вузі. Хлопцеві не подобалася юриспруденція, але він поступився батькові і склав іспити в Паризький інститут. Юнацька любов до літератури і нове захоплення – театр – здорово відволікали початківця-юриста від лекцій по праву. Жюль Верн пропадав в театральному закуліссі, не пропускав жодної прем’єри і почав писати п’єси і лібрето для опер.

Батько, який оплачував навчання сина, розсердився і перестав фінансувати Жюля. Молодий письменник опинився на межі бідності. Підтримав початківця- колегу Олександр Дюма, який запропонував Вернові випробувати себе в літературі. Пізніше Жуль Верн часто говорив, що вдячний Дюма за те, що той першим повірив у нього. Після зустрічі з Дюма, Верн вигукнув: «Те, що він зробив для історії, я зроблю для географії!».

Дві історичні трагедії у віршах («Олександр VI» та «Порохова змова») не вразили Александра Дюма. Однак «Зламані соломинки» — водевіль у віршах 22-річного коллеги, Дюма поставив на сцені свого історичного театру. «Зламані соломинки» витримали 12 вистав. Жюль Верн був у захваті. Під впливом першого літературного успіху, Верн пише в листі батькові: «Згодом я можу стати гарним літератором, але ніколи не буду нічим, окрім поганого адвоката». Глядачам постановка сподобалася, і Дюма опублікував п’єсу. У ті роки Жюль Верн познайомився з сином Дюма – Олександром Дюма-молодшим і Віктором Гюго. З 1852 по 1854 роки Жюль Верн працював в «Ліричному театрі» Дюма, потім влаштувався біржовим маклером, але писати не припиняв. Служба в театрі дозволяла йому підробляти у популярному тоді журналі «Мюзе де фамій», в якому в 1851 році було оприлюднене його оповідання «Перші кораблі мексиканського флоту» (пізніше воно одержало назву «Драма в Мексиці»). Перший рядок «Кораблів» звучав так: «18 жовтня 1825 року велике іспанське військове судно „Азія“…». Згодом більшість романів Верна будуть починатися саме так — з точної дати.

Навесні 1856 року в Ам’єні на весіллі друга Жюль Верн зустрів свою майбутню дружину – Онорін де Віан. Почуттю, яке спалахнуло, не стали на заваді двоє дітей Онорін від колишнього шлюбу (перший чоловік де Віан помер). У січні наступного року закохані одружилися. Оноріна з дітьми перебралася в Париж, де влаштувався і працював Жюль Верн. Через 4 роки у пари народився син Мішель.

Успіх прийшов на початку 1860-х: Жюль Верн задумав написання циклу романів, об’єднаних назвою «Незвичайні подорожі».

Перший роман «П’ять тижнів на повітряній кулі», через рік з’явився другий роман циклу, названий «Подорож до центру землі».

У 1865 році Жюль Верн опублікував два романи циклу – «Подорож і пригоди капітана Гаттераса» і «Із Землі на Місяць», в якому він зробив ряд пророцтв, які згодом здійснились. Літератор-фантаст описує апарати, що дозволяли його героям дихати в космосі. Принцип їх дії такий самий, що і в сучасних апаратах: очищення повітря.

Ще два передбачення, що втілилися в життя – використання алюмінію в аерокосмічній сфері і місце прототипу космодрому ( «гарматного клубу»). За задумом письменника вагон-снаряд, з якого вирушили на Місяць герої, був розташований у Флориді.

У 1867 році Жюль Верн подарував шанувальникам роман «Діти капітана Гранта»,. який став першою частиною трилогії. Через 3 роки опубліковано роман «Двадцять тисяч льє під водою» і в 1874 році – «Таємничий острів», роман-робінзонада.

У 1869 році, перед написанням двох частин трилогії, Жюль Верн видав продовження науково-фантастичного роману «Із Землі на Місяць» – «Навколо Місяця», герої якого – все ті ж два американця і француз. Пригодницький роман «Навколо світу за 80 днів» Жюль Верн презентував в 1872-му.

У 1878-му році Жюль Верн презентував історію «П’ятнадцятирічний капітан».

Не маючи освіти науковця, Верн проводив більшу частину свого часу у дослідженнях для своїх творів та намагався бути реалістичним і дотримуватися фактів у деталях. Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилося лише 10!

Упродовж більше як 40 років Жуль Верн публікував як мінімум одну книгу на рік.

У пізніх романах Жюля Верна шанувальники творчості побачили прихований страх письменника перед стрімким прогресом науки і застереження від використання відкриттів в негуманних цілях. Це роман 1869 року «Прапор батьківщини» і два романи, написаних на початку 1900-их: «Володар світу» і «Незвичайні пригоди експедиції Барсака». Також Жюль Верн напише продовження незакінченого роману Едгара По «Оповідання Гордона Піма», названий ним «Сфінкс крижаних рівнин» (1897). Пізні романи французького літератора менш відомі, ніж ранні і написані в 60-70-х.

Двадцять останніх років життя Жюль Верн жив в Амьенском будинку, де диктував романи рідним. Навесні 1886 року письменника поранив у ногу психічно хворий племінник – син Поля Верна. Про подорожі довелося забути. До поранення підключився цукровий діабет і в останні два роки – сліпота.

Останній твір дописав син Жюля Верна – Мішель Верн. Романіст написав 66 романів, більше 20 повістей і 30 п’єс. Помер Жюль Верн о 8 годині ранку 24 березня 1905 року. Він був похований неподалік від свого будинку в Ам’єні. Через кілька років після смерті на його могилі було встановлено пам’ятник, який зображував письменника-фантаста, що тягнеться до зірок. На пам’ятнику написано: «До безсмертя і вічної юності».

Після смерті письменника родичі, розбираючи архіви, знайшли безліч рукописів, які Жюль Верн планував використовувати в написанні майбутніх творів. Залишилося 20 тисяч зошитів, в яких він записував відомості з усіх галузей науки. Мішель Жан П’єр Верн в 1912 році створив кінокомпанію, на базі якої екранізував п’ять романів батька. Онук романіста – Жан-Жюль Верн – в 1970-х опублікував монографію про знаменитого діда, яку писав 40 років. Роман «Париж в ХХ столітті» читачі побачили в 1994 році.

Більш детально: http://younglibzp.com.ua/zhyul-vern-do-190-richchya-vid-dnya-narodzhennya-francuzkogo-pismennika-klasika-zhanriv-naukovo-fantastichno%D1%97-j-prigodnicko%D1%97-literaturi/
© Запорізька обласна бібліотека для юнацтва

 

ПОСИЛАННЯ НА АУДІОКНИГУ

https://www.youtube.com/watch?v=ZKypJp7CUEQ

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора