АКТ внутрішнього аудиту (НАССР)
АКТ внутрішнього аудиту (НАССР)
РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК
питань для проведення операторами ринку самостійної перевірки впровадження процедур, заснованих на принципах системи НАССР у школах та дошкільних навчальних закладах
№ з/п |
Питання Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках для закладів освіти (далі – Настанова) (наказ Мінекономіки від 01.12.2020 № 2489) |
Питання Акту складений за результатами проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (наказ Мінагрополітики від 08.08.2019 № 446, далі – Наказ № 446) |
Періодичність перевірки (візуальна, документальна тощо) виконання вимог оператором ринку |
Відповіді на питання |
Посилання на норму Настанов |
Нормативне обґрунтування |
|
|||
так |
ні |
|
||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|
||
1. ПРОГРАМИ-ПЕРЕДУМОВИ СИСТЕМИ НАССР |
|
|||||||||
1.1 |
Програма-передумова системи НАССР щодо належного планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень |
|
||||||||
1.1.1 |
Плани приміщень із нанесенням на них потоку руху матеріалів та персоналу розроблено, ризик перехресного забруднення оцінено та, в разі потреби, запроваджено процедуру його уникнення |
1.1.1. Розміщення потужності, її виробничих, допоміжних та побутових приміщень, технологічного обладнання відповідає технологічним процесам, асортименту продуктів та ризиків, пов’язаних з цим |
- |
так |
|
Підпункт 4 пункту 7.1.3 |
Підпункт 2.5.1 пункту 2.5 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.1.2 |
Належне постійне розмежування сирих та готових до споживання харчових продуктів на всіх етапах постачання, поводження, зберігання, підготовки, приготування та подачі забезпечено |
1.1.2. Зменшено ризик перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху неперероблених, частково перероблених та перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, у тому числі пакувальних, персоналу, відвідувачів так, що вони не загрожують безпечності продуктів |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 7.1.1 |
Підпункт 2.5.2 пункту 2.5 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.1.3 |
«Чиста» та «брудна» зони (тимчасові чи постійні) визначені оператором ринку та дотримуються працівниками |
1.1.3. Потужність сплановано, сконструйовано та розміщено так, щоб забезпечити належне утримання, чищення та/або дезінфекцію, запобігання або мінімізацію будь-якого забруднення, а також здійснення заходів, необхідних для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів з боротьби із шкідниками, запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів, та підтримання необхідних температурних режимів |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 7.1.2 |
Пункт 2 частини першої статті 41 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.1.4. |
Для роботи в чистій зоні визначено окремий персонал або при переміщенні персоналу з зони для поводження з необробленими харчовими продуктами в зону, де здійснюється поводження з готовими до споживання харчовими продуктами, застосовано адекватні заходи контролю |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 1 пункту 7.1.3 |
|
||||
1.1.5 |
Використання обладнання, посуду та інвентарю не становить загрози перехресного забруднення |
так |
|
Підпункт 2 пункту 7.1.3 |
|
|||||
1.1.6 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.1.4. Розміщення потужностей враховує параметри навколишнього середовища (стан ґрунту, повітря), якщо такі можуть мати негативний вплив на безпечність харчових продуктів, а також діяльність інших суб’єктів господарювання, ймовірність появи шкідників |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.5.3 пункту 2.5 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.1.7 |
Об’єми виробництва та асортимент продукції не перевищують проектні значення |
1.1.5. Площа та інші параметри виробничих, допоміжних і побутових приміщень, характеристики обладнання відповідають асортименту харчових продуктів та обсягам виробництва, що здійснюється на потужності |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 3 пункту 7.1.3 |
Підпункти 2.5.4–2.5.6 пункту 2.5 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.2 |
Програма-передумова системи НАССР щодо території, стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування, а також заходів щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок |
|
||||||||
1.2.1 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.2.1. Відповідно до технологічних процесів, асортименту харчових продуктів та оцінки ризику забезпечено належні умови для виробничих процесів, щоб запобігти забрудненню продуктів |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.6.1 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.2.2 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.2.2. Облаштування території потужності максимально запобігає несанкціонованому доступу та проникненню шкідників, перехресному забрудненню харчових продуктів та сприяє видаленню стічних вод |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.6.2 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.2.3 |
Приміщення виготовлені з матеріалів, стійких до умов експлуатації та є у належному стані |
1.2.3. Приміщення (у тому числі стіни, підлога, стеля, підвісні елементи) для виробництва та зберігання харчових продуктів побудовано зі стійких до умов експлуатації матеріалів з урахуванням вимог виробництва, які забезпечують можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до харчових продуктів, включаючи захист від забруднення, під час операцій із харчовими продуктами та між такими операціями у спосіб, що запобігає накопиченню бруду, росту плісняви та утворенню конденсату, сприяє видаленню вологи з підлоги, полегшує прибирання, миття та дезінфекцію. Належний стан таких приміщень забезпечено |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 8.1 Підпункт 4 пункту 8.2 |
Підпункти 2.6.3–2.6.6 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590; пункти 1, 2 абзацу другого частини першої статті 42 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.2.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.2.4. Двері не мають тріщин, відшарування фарби та корозії, легко миються і за потреби дезінфікуються. Зовнішні двері, через які можна потрапити в зону поводження з харчовими продуктами, спроектовані так, щоб запобігати проникненню шкідників у приміщення. Ці двері, а також двері і ворота, які використовуються для розділення виробничих приміщень, за можливості закриті чи обладнані пристроями для самовільного закривання |
Щомісячно |
так |
|
- |
Підпункт 2.6.7 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.2.5 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.2.5. Вентиляційні отвори, вікна чи прозорі дахи, призначені для вентиляційних потреб, побудовані так, щоб це запобігало накопиченню бруду, захищені сітками проти комах, що легко знімаються для чищення, чи іншими засобами для уникнення ризику забруднення харчових продуктів. Вікна, освітлювальні засоби, електричні знищувачі комах, розміщені в зонах, де існує ймовірність потрапляння осколків у харчові продукти, захищено від розбивання. Системи вентиляції встановлені так, щоб фільтри та інші компоненти, які потребують чищення, були легкодоступними |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.6.8 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590; пункт 3 абзацу другого частини першої статті 42 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.2.6 |
Все обладнання перебуває у справному робочому стані та використовується відповідно до інструкцій виробника та за призначенням |
1.2.6. Обладнання використовується за призначенням згідно зі специфікацією та підтримується у належному стані, систему технологічного обслуговування обладнання впроваджено |
За потреби |
так |
|
Абзац перший пункту 8.2 |
Підпункт 2.6.9, наказу № 590 |
|
||
1.2.7 |
Усі поверхні, які контактують з харчовими продуктами, призначені для цієї мети |
Щорічно або при змінах у процесі
|
так |
|
Підпункт 1 пункту 8.2 |
|
||||
1.2.8 |
Усе стаціонарне обладнання повинне бути розміщене так, щоб був доступ для прибирання |
|
|
Підпункти 2 і 3 пункту 8.2 |
|
|||||
1.2.9 |
Робота холодильного обладнання перевіряється не рідше, ніж 1 раз у день та звіряється з контрольним термометром не рідше, ніж 1 раз у тиждень |
1.2.7. Повірка (калібрування) обладнання, приладів здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства |
Щоденно/ щотижня |
так |
|
Підпункт 5 пункту 8.2 |
Підпункт 2.6.9 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 частина друга статті 45 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.2.10 |
Перевірка правильності роботи термометрів проводиться регулярно |
Згідно специфікації |
|
|
Пункти 8.2.2 і 8.2.3 |
|
||||
1.2.11 |
Належні практики поводження з обладнанням запроваджено |
1.2.8. Планові та позапланові ремонтні роботи здійснюються у спосіб, що унеможливлює забруднення харчових продуктів, відповідна документація щодо проведених робіт ведеться |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 8.2.1 |
Підпункт 2.6.10 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.2.12 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.2.9. Використання в технологічних процесах скляних предметів та/або предметів з деревини відсутнє або мінімізоване. Систему підтримання у належному стані необхідних для використання в технологічних процесах скляних предметів та/або предметів з дерева, а також перевірки цілісності та неушкодженості скляних виробів впроваджено |
Щоденно |
так |
|
- |
Підпункт 2.6.11 пункту 2.6 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.3 |
Програма-передумова системи НАССР щодо планування та стану комунікацій (вентиляції, водопроводів водопостачання та водовідведення, електро- та газопостачання, освітлення тощо) |
|
||||||||
1.3.1 |
Перевіряти за вимогою Наказу № 446, якщо існують комунікації інші, ніж згадані далі у цьому розділі |
1.3.1. Належні комунікації для проведення технологічних допоміжних процесів та їх відповідний стан забезпечено |
Кожні 6 місяців |
так |
|
- |
Підпункт 2.7.1 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.3.2 |
Резервуари для зберігання для води є проточними та заритими |
1.3.2. Належні проектування та стан систем водопостачання та водовідведення, їх технічний огляд, ремонт, прибирання та дезінфекцію забезпечено. Відпрацьована вода відводиться з дотриманням вимог гігієни. Системи дренажу спроектовані так, щоб полегшити прибирання і мінімізувати ризик забруднення харчових продуктів |
Кожні 6 місяців |
так |
|
Підпункт 2 пункту 8.3.1 |
Підпункт 2.7.2 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.3.3 |
Належний стан водопроводу забезпечено |
Щоквартально |
так |
|
Підпункт 5 пункту 8.3.1 |
|
||||
1.3.4 |
Витяжну вентиляцію встановлено над приладами, призначеними для термічної обробки |
1.3.3. Належну природну або механічну вентиляцію приміщень, де здійснюється поводження з харчовими продуктами, а також допоміжних та побутових приміщень забезпечено. Системи вентиляції сконструйовані так, щоб механічний потік повітря із забрудненої зони не потрапляв до чистої зони, забезпечено безперешкодний доступ до фільтрів та інших частин, які необхідно чистити або замінювати |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Абзац перший пункту 8.3.3 |
Підпункт 2.7.3 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590; пункт 3 частини першої статті 41 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.3.5 |
Вентилятори чи кондиціонери встановлено так, що потік повітря не попадає безпосередньо на харчові продукти чи посуд |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Абзац другий пункту 8.3.3 |
|
||||
1.3.6 |
Усі отвори для вентиляції (у тому числі віконні отвори) захищено сіткою з максимальним лінійним розміром отвору не більшим, ніж 1,6 мм |
так |
|
Абзац третій пункту 8.3.3 |
|
|||||
1.3.7 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.3.4. Оцінку ризику забруднення від повітря харчових продуктів проведено, використання повітря у виробництві базується на відповідній оцінці ризиків |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.7.4 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.3.8 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.3.5. Усі виробничі зони мають належне освітлення. Освітлювальне обладнання не несе загрози забруднення харчового продукту |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.7.5 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.3.9 |
Впроваджено процедуру дій у випадку тимчасового припинення електропостачання, яка містить інформацію про заходи з підтримання температури у холодильних та морозильних камерах, період, протягом якого підтримання температури можливе, дії з охолодженими чи замороженими харчовими продуктами |
1.3.6. Оцінку ризиків для безпечності харчового продукту через неналежне електропостачання проведено та за потреби коригувальні заходи впроваджено |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 8.3.2 |
Підпункт 2.7.6 пункту 2.7 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4 |
Програма-передумова системи НАССР щодо безпечності води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами |
|
||||||||
1.4.1 |
Вода, яка використовується на потужності, відповідає законодавству з питної води |
1.4.1 Вода на потужностях, яка є інгредієнтом для харчових продуктів або яка може прямо чи опосередковано контактувати з ними, вода, призначена для виробництва льоду, а також зворотна вода, якщо така використовується в технологічному процесі, відповідає вимогам щодо питної води та гігієнічним вимогам щодо постачання води |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 1 пункту 8.3.1 |
Підпункт 2.8.1 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590; стаття 47 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.4.2 |
Небезпечні фактори, характерні для води, ідентифіковано та оцінено ризики під час дослідження системи НАССР, і в разі потреби, систему водопідготовки, запроваджено |
1.4.2. Визначено ризики, які можуть виникнути під час використання води, розроблено і впроваджено контрольні заходи для уникнення забруднення від використання води (пари, льоду), допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів (діоксид вуглецю, азот), предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 6 пункту 8.2.1 |
Підпункт 2.8.3 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4.3 |
Система моніторингу води враховує джерело водопостачання та, за потреби, враховує сезонні коливання, діяльність інших операторів ринку та природні умови
|
1.4.3. Програмою-передумовою щодо безпечності води (льоду) визначено джерело водопостачання (водопровідна мережа чи свердловина) та пов’язані з ним ризики, відповідність умов зберігання води, стан водопровідної мережі на потужності, підготовку води до використання, спосіб використання води та неможливість перехресного забруднення через контактні поверхні |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 4 пункту 8.2.1 |
Підпункт 2.8.4 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4.4 |
Система моніторингу води та стану водопроводу впроваджена
|
1.4.4. Процедури вхідного контролю води, водопідготовки та процедури, спрямовані на підтримання у належному стані системи водопостачання, ремонт, технічний огляд, прибирання та дезінфекція водопроводів за потреби запроваджено |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 3 пункту 8.2.1 |
Підпункт 2.8.5 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4.5 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.4.5. Використання інших допоміжних речовин (інертні гази, діоксид вуглецю, розчини) не загрожує безпечності харчових продуктів |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.8.6 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4.6 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.4.6. Документальне підтвердження на використання допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, наявне, оцінку можливих ризиків, які можуть виникнути внаслідок використання допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, проведено |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.8.7 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.4.7 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.4.7. Контрольні заходи для уникнення негативного впливу на продукти розроблено та запроваджено |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.8.8 пункту 2.8 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5 |
Програма-передумова системи НАССР щодо чистоти поверхонь, процедур прибирання виробничих, допоміжних, побутових приміщень та інших поверхонь |
|
||||||||
1.5.1 |
Процедури прибирання враховують наявність безпосереднього чи опосередкованого контакт поверхонь з харчовими продуктами |
1.5.1. Процедури прибирання та способи прибирання, миття і дезінфекції (за потреби) визначено, задокументовано і впроваджено |
Щомісячно або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункти 1 – 3 пункту 9 |
Підпункти 2.9.1, 2.9.2 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5..2 |
Процедура миття та дезінфекції містить усі необхідні етапи |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 9.1 |
|
|
|||
1.5.3 |
Інструкції виробника з прибирання обладнання, у разі наявності, дотримано |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункт 1 пункту 9.2 |
|
||||
1.5.4 |
Під час прибирання холодильників температурний режим харчових продуктів дотримано |
За потреби |
так |
|
Підпункт 2 пункту 9.2 |
|
||||
1.5.5 |
Прибирання контейнерів для сміття проводиться регулярно |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 3 пункту 9.2 |
|
||||
1.5.6 |
Процедури прибирання підлоги, стелі вентиляції, духовок та інших поверхонь для термічної обробки визначені на основі оцінки ризиків |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Підпункти 4 і 5 пункту 9.2 |
|
||||
1.5.7 |
Перелік поверхонь з інформацією про порядок їх прибирання складено. Процедури застосовано |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 9.2.2 |
|
||||
1.5.8 |
Окремий для кожної зони інвентар для прибирання визначено, він зберігається у відповідних зонах та використовується у спосіб, що запобігає уникненню перехресного забруднення |
1.5.2. Засоби та інвентар для прибирання позначені. Мийні та дезінфекційні засоби є ефективними для застосування у визначених специфічних умовах та за умови їх належного використання не становлять загрози безпечності харчових продуктів. Інвентар для прибирання застосовується за призначенням, є стійким до середовища, у якому використовується, зберігається у спосіб, що виключає загрозу перехресного забруднення |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 6 пункту 9.2 |
Підпункт 2.9.3 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5.9 |
Запобігання перехресного забруднення через матеріали, призначені для миття робочих поверхонь, такі як рушники, ганчірки, губки, забезпечено |
Щоквартально або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 9.2.1 |
|
|
|||
1.5.10 |
Існують докази того, що при виборі методів прибирання було проаналізовано їх ефективність |
1.5.4. Частоту проведення застосовуваного оператором ринку виду прибирання, миття чи дезінфекції визначено на основі оцінки ризиків. Докази встановлення оператором ринку частоти прибирання, миття та дезінфекції, достатніх для підтримання поверхні у належному стані, що не призводить до забруднення харчових продуктів, надано |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункти 9.3.1 та 9.3.3 |
Підпункт 2.9.4 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5.11 |
Персонал, який здійснює миття та дезінфекцію, пройшов відповідне навчання |
1.5.5. Забезпечено належний рівень кваліфікації персоналу. Персонал, який здійснює прибирання, миття та дезінфекцію, має відповідні знання та підготовку. Перевірку виконання процедур прибирання, миття та дезінфекції здійснює персонал, який не залучений до виконання цих процедур |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 9.4 |
Підпункт 2.9.5 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5.12 |
Проводиться періодична верифікація застосування процедур прибирання, щоб пересвідчитись, що все виконується правильно, а засоби ефективні |
1.5.7. Докази того, що всі процедури прибирання, миття та дезінфекції здійснюються з відповідною частотою і є ефективними (візуальний огляд, лабораторний моніторинг), надано |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 9.3.2 |
Підпункт 2.9.6 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.5.13 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446
|
1.5.8. Коригувальні заходи за невідповідності процесів прибирання, миття та дезінфекції запроваджено |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.9.7 пункту 2.9 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.6 |
Програма-передумова системи НАССР щодо здоров’я та гігієни персоналу |
|
||||||||
1.6.1 |
Правила поведінки працівників дотримано |
1.6.1. Правила поведінки персоналу, контрактників, відвідувачів, які можуть прямо чи опосередковано контактувати з відкритим харчовим продуктом, для запобігання його забрудненню впроваджено |
Щоденно |
так |
|
Пункт 8.4.4 |
Підпункт 2.10.1 пункту 2.10 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.6.2 |
Знання персоналу з усіх зазначених тем забезпечено |
- |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Пункт 8.4.5 |
|
|
||
1.6.3 |
Об’єктивні докази проходження персоналом медичних оглядів наявні |
1.6.2. Періодичність та сферу проведення медичних оглядів персоналу з урахуванням природи харчових продуктів, технологічних та допоміжних процесів, а також посадових обов’язків працівників визначено. Проходження працівниками потужності медичних оглядів підтверджується (наявність особистих медичних книжок) |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
Абзац перший пункту 8.4.1 |
Підпункт 2.10.2 пункту 2.10 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.6.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.6.3. Спецодяг та взуття не несуть загрози забруднення харчових продуктів. Кількість комплектів спецодягу та взуття достатня. Процедури застосування, чистки і прання спецодягу та взуття розроблено на підставі оцінки ризику та впроваджено |
Щорічно або при змінах у процесі |
так |
|
- |
Підпункт 2.10.3 пункту 2.10 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.6.5 |
Працівники повідомляють про ознаки інфекційних захворювань |
1.6.4. Систему допуску до роботи, що запобігає забрудненню харчових продуктів через неналежний стан здоров’я персоналу чи його невідповідний зовнішній вигляд із врахуванням природи (виду) продукту і процесів виробництва, перевірки зовнішнього вигляду персоналу перед початком роботи на наявність ознак гнійничкових захворювань; повідомлення про ознаки у них інфекційних захворювань чи контакти з людьми, у яких є такі ознаки, а також недопущення до роботи працівників, які можуть бути причиною забруднення харчових продуктів та які не пройшли навчання з питань гігієни персоналу підтверджено відповідними записами, впроваджено |
Щоденно |
Так |
|
Абзац другий пункту 8.4.1 |
Підпункт 2.10.4 пункту 2.10 розділу ІІ наказу № 590; пункт 1 частини першої статті 48 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
|
||||||||||
1.6.6 |
Харчові продукти, з якими контактували працівники з ознаками інфекційних захворювань, є непридатними до використання |
Щоденно |
Так |
|
Абзац третій пункту 8.4.1 |
|
||||
1.6.7 |
Співробітники з ранами, на руках і на передпліччях, носять пов’язки (колір яких відрізняється від кольору харчових продуктів) та одноразові рукавиці |
Щоденно |
Так |
|
Абзац п’ятий пункту 8.4.1 |
|
||||
1.6.8 |
Усі скарги на здоров’я документуються |
Щоквартально |
так |
|
Абзац шостий пункту 8.4.1 |
|
||||
1.6.9 |
Працівники миють руки в усіх встановлених випадках |
1.6.5. Правила поведінки персоналу, відвідувачів та підрядників на потужності розроблено та впроваджено |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 1 пункту 8.4.2 |
Підпункти 2.10.5, 2.10.6 пункту 2.10 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.6.10 |
Методику ефективного миття рук запроваджено |
Щомісячно |
так |
|
Підпункти 2 – 5 пункту 8.4.2 |
|
|
|||
1.6.11 |
Правила застосування одноразових рукавиць дотримано |
Щоденно |
так |
|
Пункт 8.4.3 |
|
||||
1.7 |
Програма-передумова системи НАССР щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збору та видалення з потужності |
|
||||||||
1.7.1 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.7.1. Встановлені законодавством вимоги щодо зберігання та утилізації (знищення) харчових та інших відходів виконуються |
Щомісячно |
так |
|
- |
Підпункт 2.11.1 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590; пункт 3 |
|
||
1.7.2 |
Відходи збираються у спеціально марковані контейнери, обладнані кришкою |
1.7.2. Інформація про місця збору відходів у зонах поводження з харчовими продуктами наявна |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 1 пункту 11.1 |
Підпункт 2.11.2 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.7.3 |
Харчові та побутові відходи, незалежно від обсягу наповнення контейнерів, щодня з належною періодичністю виносять із зон поводження з харчовими продуктами |
1.7.3. Визначено графіки та способи вивезення відходів з приміщень, у яких здійснюється поводження з харчовими продуктами, з метою уникнення їх накопичення та з урахуванням можливості перехресного забруднення продуктів під час їх вивезення. Харчові відходи розміщено у закритих контейнерах, сконструйованих таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію |
Щоденно - |
так |
|
Підпункт 2 пункту 11.1 |
Підпункт 2.11.3 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590; пункти 1, 2 |
|
||
1.7.4 |
Достатню кількість контейнерів та їх розміщення їх у спеціально відведених для цього місцях забезпечено |
так |
|
Підпункт 3 пункту 11.1 |
|
|
||||
1.7.5 |
Контейнери, що використовуються для зберігання відходів на території закриваються кришкою, легко миються та дезінфікуються, розташовані на відстані не менше ніж 10 метрів від зон постачання харчових продуктів на потужність |
1.7.4. Визначено місце зберігання відходів за межами приміщень, де здійснюються операції з харчовими продуктами, вимоги щодо зберігання відходів дотримуються |
Щорічно |
так |
|
Пункт 11.2 |
Підпункт 2.11.4 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.7.6 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.7.5. Забезпечено належний стан контейнерів, ємностей для відходів, їх маркування, очищення, миття та дезінфекцію |
Щоденно |
так |
|
- |
Підпункт 2.11.5 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.7.7 |
Утилізацію відходів згідно з вимогами законодавства забезпечено |
1.7.6. Відходи з території потужності вивозяться та утилізуються відповідно до вимог законодавства. Прибирання, миття та дезінфекцію контейнерів, ємностей для зовнішнього зберігання відходів проводять окремо від іншої тари |
Щотижня |
так |
|
Пункт 11.2 |
Підпункт 2.11.6 пункту 2.11 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.8 |
Програма-передумова системи НАССР щодо контролю за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засобів профілактики та боротьби |
|
||||||||
1.8.1 |
Види шкідників, характерні для конкретної потужності, та небезпечні фактори, пов’язані зі шкідниками визначено |
1.8.1. Види шкідників, характерні для певного оператора ринку, визначено. Ведеться результативна боротьба із шкідниками і гризунами |
Щорічно |
так |
|
Пункт 10.1 |
Підпункт 2.12.1 пункту 2.12 розділу ІІ наказу № 590; пункт 4 |
|
||
1.8.2 |
Потужність є в належному стані для обмеження доступу шкідників та запобігання потенційних місць для розмноження |
1.8.2. Заходи щодо запобігання проникненню шкідників на територію потужності, у тому числі засоби профілактики та боротьби зі шкідниками, не загрожують безпечності харчового продукту. Територія потужності облаштована та огороджена, двері та вентиляційні отвори ущільнені, вікна обладнані захисними сітками від комах |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 1 пункту 10.2 |
Підпункт 2.12.2 пункту 2.12 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.8.3 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.8.3. Перевірку на забрудненість шкідниками вхідних партій (допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами) відповідно до оцінки ризику забезпечено |
За потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.12.3 пункту 2.12 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.8.4 |
Засоби контролю шкідників не становлять загрози продукції |
1.8.4. Маркування та регулярну перевірку всіх засобів боротьби зі шкідниками забезпечено |
Щорічно |
так |
|
Підпункт 2 пункту 10.2 |
Підпункт 2.12.4 пункту 2.12 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.8.5 |
Заходи з запобігання приваблення шкідників запроваджено |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 3 пункту 10.2 |
|
||||
1.8.6 |
Якщо залучаються послуги підрядників, то забезпечено їх звітування про застосовані заходи контролю та їх ефективність |
1.8.5. Аналіз результатів контрольних заходів і впровадження ефективних профілактичних та коригувальних заходів забезпечено. Отруйні приманки у приміщеннях, де здійснюються операції з харчовими продуктами (непереробленими, частково переробленими або переробленими), допоміжними матеріалами для переробки харчових продуктів, предметами та матеріалами, що контактують з харчовими продуктами, не використовуються. Заходи контролю шкідників спрямовані на запобігання їх проникненню у приміщення, де проводяться технологічні чи допоміжні процеси |
Щоквартально або за потреби |
так |
|
Пункт 10.3 |
Підпункт 2.12.5 пункту 2.12 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
|
||||||||||
1.8.7 |
Незалежно від умов співпраці з підрядником, оператор ринку забезпечує ефективність контрольних заходів та знання персоналу |
Щоденно |
так |
|
Пункт 10.4 |
|
||||
1.9 |
Програма-передумова системи НАССР щодо безпечного зберігання та використання токсичних сполук і речовин |
|
||||||||
1.9.1 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.9.1. Перелік сполук, які використовуються і можуть загрожувати безпечності харчових продуктів (зокрема мийні та дезінфекційні засоби, приманки для шкідників, реагенти тощо), визначено |
Щоквартально або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.13.1 пункту 2.13 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.9.2 |
Токсичні речовини (мийні засоби, дезінфектанти і т. п.) зберігаються відокремлено від харчових продуктів |
1.9.2. Розробку та виконання правил приймання і зберігання токсичних сполук та речовин, їх облік, застосування та постачання (доставку) визначеним способом у зони використання забезпечено |
Щотижня |
так |
|
Абзац перший пункту 12.4 |
Підпункти |
|
||
1.9.3 |
При приготуванні розчинів чи для безпечного поводження з речовинами використовуються інструкції виробника |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Абзац другий пункту 12.4 |
|
||||
1.9.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.9.3. До роботи з токсичними сполуками та речовинами допускається тільки персонал, який пройшов відповідне навчання. Правила безпечного поводження з токсичними сполуками та речовинами, дії у разі неправильного поводження з ними задокументовані, доведені до відома персоналу, який працює з такими речовинами, та розміщені у місцях, де здійснюється поводження з ними |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.13.5 пункту 2.13 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.10 |
Програма-передумова системи НАССР щодо специфікації та контролю постачальників |
|
||||||||
1.10.1 |
Потребу у харчових продуктах визначено та закупівлі сплановано для забезпечення належної кількості запасів. Систему використання в першу чергу партій сировини, які ближчі до кінця терміну придатності («first expires, first out) впроваджено
|
1.10.1. Контрольні заходи щодо зменшення ризику забруднення харчових продуктів у разі неприйнятності неперероблених, частково перероблених або перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, розроблено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 12.1 |
Підпункт 2.14.1 пункту 2.14 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.10.2 |
Перевіряти за вимогою Наказу № 446. Слід брати до уваги, що вимоги до сировини затверджуються на етапі відбору постачальників і не завжди є відповідальністю оператора ринку |
1.10.2. Вимоги до неперероблених, частково перероблених або перероблених харчових продуктів, пакувальних матеріалів встановлено та узгоджено з постачальниками |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.14.2 пункту 2.14 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.10.3 |
Процес приймання сировини проводять працівники з відповідними знаннями |
1.10.3. Процедури вхідного контролю допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, розроблено та впроваджено. Приймання об’єктів санітарних заходів, що використовуються для виробництва харчових продуктів, після переробки яких отриманий харчовий продукт є непридатним для споживання людиною, не допускається |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Підпункт 1 пункту 12.2 |
Підпункт 2.14.3 пункту 2.14 розділу ІІ наказу № 590; пункт 1 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
1.10.4 |
Правила приймання сировини розроблено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Підпункти 2 і 11 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.5 |
При постачанні продуктів відсутній ризик перехресного забруднення у транспортному засобі |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 3 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.6 |
Сировину приймають у межах терміну придатності |
Щорічно |
так |
|
Підпункт 4 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.7 |
Температурні режими транспортування сировини дотримано |
Щоденно |
так |
|
Підпункти 5, 6, 10 і 12 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.8 |
Персонал, що приймає сировину, дотримується правил гігієни |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 7 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.9 |
Зовнішнє пакування знімається перед тим, як перемістити харчові продукти у зони поводження або приміщення для зберігання |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 8 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.10 |
При переміщенні харчового продукту з його початкового пакування у інший контейнер забезпечено найменування харчового продукту, термін придатності та відомості про постачальника харчових продуктів/виробника |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 9 пункту 12.2 |
|
||||
1.10.11 |
Харчові продукти, що є алергеном чи містять алерген, маркуються при вхідному контролі |
Щотижня |
Так |
|
Підпункт 13 пункту 12.2 |
|
|
|||
1.10.12 |
Процес вимірювання температури сировини проводиться з дотриманням гігієнічних вимог |
Щоденно |
так |
|
Пункт 12.3 |
|
||||
1.10.13 |
Перевіряти за вимогою Наказу № 446 з врахуванням особливостей процедур закупівлі харчових продуктів для закладів освіти |
1.10.4. Процедури оцінювання постачальників впроваджено |
Щорічно або за потреби |
Так |
|
Пункт 4.8.2 |
Підпункт 2.14.4 пункту 2.14 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
1.11 |
Програма-передумова системи НАССР щодо маркування харчових продуктів та інформування споживачів |
|
||||||||
1.11.1 |
Інформація про харчові продукти доступна для батьків чи опікунів шляхом розміщення її на веб-сайті закладу чи оператора ринку та/або надана для ознайомлення в паперовому вигляді |
1.13.1. Обов’язкову інформацію про харчові продукти оператор ринку надає у межах своєї діяльності |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Абзац третій пункту 13 |
Частина шоста статті 5, статті 6, 9 ЗУ № 2639-VІІІ |
|
||
1.11.2 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.13.2. Інформація про харчові продукти не приписує будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, та не має посилатися на такі властивості |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Частина четверта статті 4 ЗУ № 2639-VІІІ |
|
||
1.11.3 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.13.3. Інформація, що супроводжує харчовий продукт, якщо такі зміни можуть ввести в оману кінцевого споживача або в інший спосіб знижують рівень захисту споживача чи погіршують можливість здійснення кінцевим споживачем свідомого вибору, не змінена |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Частина третя статті 5 ЗУ № 2639-VIII |
|
||
1.11.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.13.4. Строки зберігання (дата «Вжити до», дата виробництва, кінцева дата споживання) харчового продукту, нанесені на маркуванні, вираховуються від дати його виробництва |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.17.4 пункту 2.17 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2. ПРАВИЛА ОРГАНІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ |
|
|||||||||
2.1 |
Зберігання при кімнатній температурі: |
|
||||||||
2.1.1 |
Всі харчові продукти зберігаються на чистих стелажах або в чистих шафах, в упаковці чи в харчових контейнерах і не знаходиться під прямими сонячними променями |
1.11.1. Належні умови для зберігання готових харчових продуктів, неперероблених або частково перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, та інших нехарчових продуктів забезпечено |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 1 пункту 14.1 |
Підпункт 2.15.1 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
|
||||||||||
2.1.2 |
Сухі харчові продукти, такі як борошно або крупи, зберігаються в чистому, сухому та добре провітрюваному приміщенні |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 2 пункту 14.1 |
|
||||
2.1.3 |
Непридатні харчові продукти зберігаються окремо, щоб уникнути перехресного забруднення |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 3 пункту 14.1 |
|
||||
2.1.4 |
Рекомендовану температуру зберігання 10 – 21ОС дотримано |
Щотижня |
так |
|
Підпункт 4 пункту 14.1 |
|
||||
2.1.5 |
Фрукти та овочі, соління зберігаються в прохолодному приміщенні не на підлозі та окремо від харчових продуктів, що готуються або є готовими до споживання |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 5 пункту 14.1 |
|
||||
2.1.6 |
Коренеплоди зберігаються у спеціально виділеному, фізично відділеному місці для уникнення перехресного забруднення |
Щоквартально |
так |
|
Підпункт 6 пункту 14.1 |
|
||||
2.1.7 |
Харчові продукти, що не зберігаються в оригінальній упаковці, знаходяться у закритих ємностях |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 7 пункту 14.1 |
|
||||
2.2 |
Зберігання в охолодженому стані: |
|
|
|||||||
2.2.1 |
Температуру 5ОС у товщі продукту або нижче забезпечено |
|
Щоденно |
так |
|
Підпункт 1 пункту 14.2 |
|
|
||
2.2.2 |
Перевірка температури холодильного обладнання проводиться не рідше, ніж 1 раз у добу |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 4 пункту 14.2 |
|
||||
2.2.3 |
Зберігання сировини та готових до споживання продуктів організовано так, щоб уникнути перехресного забруднення |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 5 пункту 14.2 |
|
||||
2.2.4 |
Усі харчові продукти, які не зберігаються в оригінальній упаковці, знаходиться у закритих промаркованих контейнерах |
Щомісячно |
так |
|
Підпункт 6 пункту 14.2 |
|
||||
2.2.5 |
Харчові продукти, які повинні зберігатися в охолодженому стані перебувають за кімнатної температури не більше, ніж 4 години |
Щомісячно |
так |
|
Абзац сьомий підпункту 2 пункту 5.1 |
|
||||
2.3 |
Зберігання у замороженому стані: |
|
||||||||
2.3.1 |
Температура у морозильній камері не вища, ніж -18ОС |
|
Щоденно
|
так |
|
Абзац другий пункту 14.3 |
|
|
||
2.3.2 |
Неперероблені та готові до споживання харчові продукти розміщені в окремих контейнерах та відмежовані в морозильній камері для уникнення перехресного забруднення |
так |
|
Абзац третій пункту 14.3 |
|
|||||
2.3.3 |
Свіжі харчові продукти, які заморожуються на потужності, марковані датою заморожування, щоб забезпечити їх використання протягом установленого терміну |
так |
|
Абзац четвертий пункту 14.3 |
|
|||||
2.3.4 |
Правила поводження з замороженими харчовими продуктами у випадку неналежної роботи морозильної камери дотримано |
Щомісячно |
так |
|
Підпункти 1 - 4 пункту 14.3. |
|
||||
2.4 |
Холодильники не переповнені і забезпечують циркуляцію холодного повітря |
1.11.2. Приміщення мають достатню площу та оснащені обладнанням для забезпечення умов зберігання. Принцип використання насамперед партій тих продуктів, у яких раніше закінчується строк придатності, впроваджено. В необхідному обладнанні для зберігання харчових продуктів дотримуються умови зберігання у разі повної завантаженості приміщення з проведенням контролю за режимами температури та вологи |
Щоденно |
так |
|
Підпункт 2 пункту 14.2 |
Підпункт 2.15.2 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.5 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.11.3. Приміщення для зберігання неперероблених, частково перероблених або перероблених харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, спроектовані так, щоб не допустити забруднення під час зберігання, прибирання, миття та за потреби проведення дезінфекції й запобігати проникненню шкідників |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 2.15.3 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.6 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.11.4. Первинна продукція та всі інгредієнти, які зберігаються на потужностях, утримуються в умовах, що запобігають їх псуванню та забезпечують захист від забруднення |
Щомісячно |
так |
|
- |
Пункт 2 частини першої статті 49 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
2.7 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.11.5. Потужності з виробництва, обробки, транспортування, зберігання, первинного пакування перероблених харчових продуктів мають належні приміщення для окремого зберігання перероблених харчових продуктів від неперероблених, у тому числі морозильні камери достатнього розміру |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 6 частини першої статті 49 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
2.8 |
Перед приготуванням харчові продукти повністю розморожуються (якщо інше не передбачено технологічним процесом) |
1.11.6. Розморожування харчових продуктів здійснюється так, щоб мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів або формування токсинів у харчових продуктах |
За потреби |
так |
|
Абзац перший пункту 14.4 |
Пункт 8 частини першої статті 49 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
2.9 |
Харчові продукти після розморожування використовуються протягом 12 годин |
За потреби |
так |
|
Абзац другий пункту 14.4 |
|
||||
2.10 |
Способи розморожування продуктів дотримано |
За потреби |
так |
|
Пункт 14.4.1 |
|
||||
2.11 |
Перевірка процесу розморожування проводиться |
За потреби |
так |
|
Підпункти 1 і 2 пункту 14.4.2 |
|
||||
2.12 |
Рідина, яка виділяється з продукту при розморожуванні, видаляється з запобіганням перехресного забруднення |
За потреби |
так |
|
Підпункт 3 пункту 14.4.2 |
|
||||
2.13 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.11.7. Зберігання і транспортування харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, інших нехарчових продуктів у спосіб, що згідно з оцінкою ризиків запобігає їх взаємному негативному впливу на безпечність харчового продукту, забезпечено. Дотримання вимог до транспортних засобів забезпечено |
Щоденно |
так |
|
- |
Підпункти 2.15.5, 2.15.9 пункту 2.15 розділу ІІ стаття 44 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
2.14 |
Не застосовується |
1.11.8. Умов транспортування (зокрема режимів температури зберігання та відносної вологості повітря), у тому числі у разі повного завантаження транспортного засобу дотримано |
- |
так |
|
- |
Підпункт 2.15.7 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.15 |
Не застосовується |
1.11.9. Для транспортних засобів програми технічного огляду, прибирання, миття та дезінфекції впроваджено |
- |
так |
|
- |
Підпункт 2.15.8 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.16 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.11.10. Належну ідентифікацію харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами під час зберігання, забезпечено |
Щомісячно |
так |
|
- |
Підпункт 2.15.4 пункту 2.15 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.17 |
Вимоги до безпечного поводження під час підготовки м’яса, м’яса птиці, риби дотримано |
1.12.1. Умови контролю параметрів технологічних процесів і виробничого середовища, достатні для виконання встановлених вимог до харчових продуктів, забезпечено. Докази відповідності встановленим нормам параметрів технологічних процесів і виробничого середовища надано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Підпункт 1 пункту 14.5 |
Підпункт 2.16.1 пункту 2.16 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.18 |
Вимоги до безпечного поводження під час підготовки салатів, що містять чутливі до умов зберігання продукти дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Підпункт 2 пункту 14.5 |
|
||||
2.19 |
Вимоги до безпечного поводження під час підготовки яєць дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Підпункт 3 пункту 14.5 |
|
||||
2.20 |
Вимоги до безпечного поводження під час підготовки тіста та випічки дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Підпункт 4 пункту 14.5 |
|
||||
2.21 |
Вимоги до безпечного поводження під час підготовки овочів та фруктів дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Підпункт 5 пункту 14.5 |
|
||||
2.22 |
Параметри процесу термічної обробки для досягнення температури 75ОС у товщі продукту (чи інших умов належної термічної обробки) визначено та дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Пункт 14.6 |
|
||||
2.23 |
Температурні режими повторного розігрівання та гарячого подавання дотримано |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Пункт 14.7 |
|
||||
2.24 |
Усі харчові продукти подаються у спосіб, що дозволяє розділити партії продукту та запобігає перехресному забрудненню |
Щоденно або за потреби |
так |
|
Пункт 14.8 |
|
||||
2.25 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.12.2. Процедури контролю за непридатними (невідповідними) харчовими продуктами, включно з використанням за певних умов чи для інших цілей, розроблено. Поводження з усіма непридатними (невідповідними) харчовими продуктами та їх видалення здійснюються відповідно до виду проблеми та/або спеціальних вимог |
Щомісячно |
так |
|
- |
Підпункти 2.16.2, 2.16.4 пункту 2.16 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
2.26 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
1.12.3. Коригувальні дії на випадок, якщо непридатні (невідповідні) продукти негативно впливають на безпечність харчових продуктів, розроблено та впроваджено |
Щоквартально |
так |
|
- |
Підпункт 2.16.5 пункту 2.16 розділу ІІ наказу № 590 |
|
||
3. Постійно діючі процедури, засновані на принципах системи НАССР |
|
|||||||||
3.1 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
2.1. Процедури, засновані на принципах НАССР, що охоплюють усі харчові продукти, а також сировину, процеси та матеріали, що можуть впливати на безпечність харчових продуктів, розроблено, запроваджено та використовуються |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 3.1 розділу ІІІ наказу № 590; частина перша статті 21 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
3.2 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
2.2. У разі змін у кількісному та якісному складі інгредієнтів харчового продукту, а також на будь-якій стадії виробництва та обігу, які можуть вплинути на безпечність харчового продукту, процедури, що засновані на принципах НАССР, переглядаються та оновлюються |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Частина п’ята статті 21 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
3.3 |
Оптимальну кількість членів групи НАССР встановлено, завдання для керівництва групи НАССР визначено |
2.3. Групу НАССР створено згідно зі встановленими вимогами, її склад визначено та затверджено керівництвом потужності |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 16 |
Пункти 3.4–3.8 розділу ІІІ наказу № 590 |
|
||
3.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
2.4. Визначено сферу застосування системи НАССР, яка розповсюджується на технологічні процеси та види небезпечних факторів, що вивчаються й досліджуються, розроблено повний опис харчового продукту |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 3.9 розділу ІІІ наказу № 590 |
|
||
3.5 |
Інформація про продукт включно з інгредієнтами, умовами зберігання, приготування тощо наявна |
2.5. Повний опис харчового продукту містить актуальну інформацію щодо його безпечності згідно з встановленими вимогами |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 17 |
Пункти 3.10, 3.11 розділу ІІІ наказу № 590 |
|
||
3.6 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
2.6. Передбачуваний спосіб споживання харчового продукту споживачами, для яких цей продукт призначено, групою НАССР визначено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 3.13 розділу ІІІ наказу № 590 |
|
||
3.7 |
Блок-схема відображає усі технологічні процеси на потужності |
2.7. Блок-схеми технологічного процесу щодо кожного харчового продукту, які охоплюють усі етапи його виробництва та/або обігу, розроблено, їх відповідність дійсним технологічним процесам під час роботи потужності підтверджено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 18 |
Пункти 3.16, 3.19 розділу ІІІ наказу № 590 |
|
||
3.8 |
Ідентифікацію та аналіз небезпечних факторів на кожному етапі технологічного процесу його виробництва та/або обігу, починаючи від надходження сировини, проведено |
2.8. Ідентифікацію та аналіз небезпечних факторів щодо кожного харчового продукту на кожному етапі технологічного процесу його виробництва та/або обігу, починаючи від надходження сировини, проведено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Абзаци перший -третій та п’ятий пункту 19 |
Пункти 3.15, 3.20 розділу ІІІ наказу № 590; пункт 1 частини третьої статті 21 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
3.9 |
Впроваджено так званий «горизонтальний» підхід до дослідження системи НАССР – проведено аналіз небезпечних факторів на етапах процесу безвідносно до продукції |
- |
- |
так |
|
Абзац четвертий пункту 19 |
- |
|
||
3.10 |
Критичні контрольні точки ідентифіковано відповідно до ситуації на конкретній потужності |
2.9. Критичні контрольні точки (далі - ККТ) визначено (ідентифіковано) групою НАССР та логічно обґрунтовано |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 20 |
Підпункт 3.21.1 пункту 3.21 розділу ІІІ наказу № 590; пункт 2 частини третьої статті 21 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
3.11 |
Критичні межі розділяють між прийнятні і неприйнятні характеристики процесу |
2.10. Обґрунтовані критичні межі для кожної ККТ встановлено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 21 |
Підпункти 3.22.2, 3.22.4 пункту 3.22 розділу ІІІ наказу № 590; пункт 3 частини третьої статті 21 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
3.12 |
Процедури моніторингу містять наступну інформацію: параметри що вимірюються, критичні межі, періодичність вимірювань (чи постійні вимірювання), спосіб проведення вимірювання, обладнання, яке використовується при цьому, працівник, який проводить вимірювання, заміна виконавця, ведення записів, працівники, які перевіряють проведення вимірювань |
2.11. Процедури моніторингу щодо кожної ККТ, які дають змогу встановити, чи дотримано критичних меж, впроваджено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 22 |
Підпункт 3.23.4 пункту 3.23 наказу № 590 |
|
||
3.13 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
2.12. Протоколи моніторингу ККТ ведуться та заповнюються відразу після проведення вимірювань та/або спостережень |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 3.23.5 пункту 3.23 наказу № 590 |
|
||
3.14 |
Порядок коригувальних дій є визначеним, відомим усім відповідальним працівникам і впровадженим |
2.13. Коригувальні дії для кожної ККТ, які можна негайно застосувати у разі, якщо моніторинг вказує на відхилення від критичних меж, відповідно до встановлених вимог розроблено та задокументовано |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 23 |
Підпункти 3.24.1–3.24.6 пункту 3.24 розділу ІІІ пункт 5 |
|
||
3.15 |
Валідація проводиться при впровадженні НАССР та у випадку змін |
2.14. Процедури валідації та верифікації (перевірки), які дозволяють встановити, чи система НАССР працює правильно і ефективно, впроваджено |
За потреби |
так |
|
Пункт 24.1 |
Пункт 3.25 розділу ІІІ наказу № 590; пункт 6 |
|
||
3.16 |
Верифікація проводиться не рідше, ніж один раз у рік |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 24.2 |
|
||||
3.17 |
Систему документації впроваджено як спосіб надання доказів дієвості процедур, заснованих на принципах НАССР |
2.15. Документи системи НАССР відповідають виду діяльності, обсягам виробництва, особливостям технологічних процесів та дозволяють перевірити впровадження і результативність застосування заходів контролю, передбачених системою НАССР |
Щорічно або за потреби |
так |
|
Пункт 25 |
Підпункти 3.26.4, 3.26.5 пункту 3.26 розділу ІІІ наказу № 590; пункт 7 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
4. Процедури, які забезпечують ефективне функціонування системи НАССР |
|
|||||||||
4.1 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
3.1. Персонал потужності володіє пропорційними знаннями системи НАССР відповідно до його посадових обов’язків, періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку. Періодичність такого навчання встановлено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 5.1 розділу V наказу № 590; пункт 2 частини першої статті 48 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
4.2 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
3.2. Процедури проведення коригувальних та запобіжних заходів впроваджено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Пункт 5.14 розділу V наказу № 590 |
|
||
4.3 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
3.3. Систему забезпечення простежуваності харчових продуктів, яка дозволяє оператору ринку встановити інших операторів ринку, що постачають йому харчові продукти (інші об’єкти санітарних заходів), та операторів ринку, яким він постачає харчові продукти (інші об’єкти санітарних заходів), впроваджено. Системи та процедури, що забезпечують доступність інформації про простежуваність компетентному органу за його запитами, застосовуються |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Підпункт 5.24.1 пункту 5.24 розділу V наказу № 590; стаття 22 ЗУ № 771/97-ВР |
|
||
4.4 |
Відсутня у Настановах, перевіряти за вимогою Наказу № 446 |
3.4. Процедуру відкликання та вилучення харчових продуктів, які перебувають в обігу та можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини, впроваджено |
Щорічно або за потреби |
так |
|
- |
Абзац п’ятий підпункту 5.24.5.4 підпункту 5.24.5 пункту 5.24 розділу V наказу № 590; пункт 7 ЗУ № 771/97-ВР |
|
Примітка. Пояснення до позначень:
«Так» - позитивна відповідь на поставлене питання;
«Ні» - негативна відповідь на поставлене питання.