A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

07.04.2021 року Життєвий і творчий шлях Габріеля Гарсіа Маркеса. Органічне поєднання буденного й фантастичного як характерні риси " магічного реалізму" в оповіданні " Стариган із крилами"

Дата: 07.04.2021 13:30
Кількість переглядів: 1157

Добрий день, учні! Продовжуємо працювати дистанційно.

1. Запишіть дату і тему уроку. Звернемось до літературознавчих понять, які пов*язані з творчістю Маркеса.

Теорія література

Магічний реалізм — умовна назва модерністської течії в літера­турі Латинської Америки. Термін увів А. Карпентьєр, який разом із Ґ. Ґарсія Маркесом, X. Кортасаром, М. А. Астуріасом був одним із найяскравіших представників цієї течії. Для літератури «магіч­ного реалізму» характерні звернення до народного міфологізму, широке змалювання національних традицій, оригінальне перепле­тіння чарівного, що притаманне міфам, і побутового, сучасності та історії.

2.Прочитайте твір Маркеса " Стариган із крилами" або послухайте аудіозапис за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=S2pA2c3cwCI 

Запишіть до робочих зошитів наступну інформацію:

Жанр твору.

«Стариган із крилами»  - оповідання - притча.

Оповідання-притча — невеличка алегорична розповідь з символіко-філософським змістом, в якій фабула підпорядкована моралізаторській частині твору.

Образи-символи твору.

Образи-люди     

Образи світу природи

Образи світу людей

Стариган з крилами — Божий посланець, символ знехтуваної віри та уособлення Природи.

Хлопчик — жорстоке дитя хворого суспільства.

Жінка-павук — символ деградації суспільства.

Пелайо та Елісенда — втілення прагматизму       

Дощ — символ необхідності духовного очищення землі.

Морська стихія — бурхливе й суперечливе життя.

Морський вітер — відчуття свободи.

Селище — модель людства

3. Опишіть вісника Бога( за змістом твору).

4." Асоціативний ряд" до слова " ангел"

Ангел - .....

5. Чому ангел постає у подобі старигана з крилами?

6.Чому люди не готові до гостини ангела?

7.Чи сучасне суспільство готове до зустрічі з ангелом?

Виконуйте завдання чітко і коротко. Питання, які вимагають пояснення, наприклад № 6, 7, обгрунтовуйте лаконічно.

Основні мотиви твору

 Слово «янгол» у перекладі з грецької означає «вісник». Подібний до Гермеса, він — «зв'язок» між живими та мертвими, між Богом та людьми, між Небом та Землею. Його часто зображують як крилату істоту, що поєднує в собі антропоморфні та тваринні форми. Мойсей Маймонід вважав янголів безтілесними, Іоанн Дамаскін — безсмертними, Аристотель — інтелектуальними. Відомо, що у Сократа був свій демон — дух, до порад якого він уважно прислухався.

Атрибути янгола: крила, музичні інструменти — труба, тимпан, флейта, скрипка; вогненний меч, книга тощо.

Риси характеру та функції: сила, енергія, політ, тиша, спокій, краса, вірність, благородність, служіння, прославлення, покірливість, допомога, хвилювання.

 Янголи створені Богом як безтілесні надприродні істоти, що покликані повідомляти людям Його волю.

 Янголи не однорідні. За давньою класифікацією Псевдо-Діонісія Ареопаги (V чи початок VI ст.), вони мають дев'ять чинів, групуються в три тріади: серафими — херувими — престоли: панування — сили — влади; початку — архангели — янголи.

В  пустелях Африки мешкають пропащі янголи. Ці янголи мають вигляд людини похилого віку з крилами, з писемною табличкою в руках.

Мотиви  твору

-Мотив крил є чи не найважливішим у творі, він з’єднує назву з текстом оповідання, утворює його основну антитезу: «Крилата людина та безкрилий натовп», «окриленість мрії й приземленість дійсності».

- Мотив перевтілення допомагає зрозуміти еволюцію ставлення до старого ангела Елісенди й Пелайо. Спочатку його крила асоціювалися з «півнячими», а сам він серед курника був схожим на величезну облізлу курку. Наприкінці оповідання стариган зовсім інший у сприйнятті господині: «Коли він промайнув над останніми хатинами, вимахуючи крилами, мов старий яструб, Елісенда полегшено зітхнула».

Висновок:Дуже важко серед сирості й байдужості залишатися людиною. Тому проблема боротьби за вільне, красиве, духовно багате життя людини актуальна й сьогодні. Це оповідання – попередження, застороги: людство втрачає духовність.

Д/з. Напишіть есе на тему "Чи потрібні янголи на Землі?" Чекаю фотозвіт)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора