A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Алтинівський ліцей
Кролевецької міської ради Сумської області

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 13.05.2020 08:55
Кількість переглядів: 247

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

    День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - день пам'яті в Україні, що відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України.

    Тією ж постановою Верховної Ради України депортація з Криму кримських татар визнана геноцидом кримськотатарського народу.

Історична довідка

      Під час головної хвилі депортації (18-20 травня) виселено 180 014 осіб, для перевезення яких було використано 67 ешелонів. Крім того, 6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправлено на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва (Атирау, Казахстан), Куйбишева та Рибінська, а ще 5 тис. кримських татар заслано на роботи до таборів тресту «Московуголь». Разом вигнано з Криму за перші два дні 191 044 осіб. Окремо 5989 чоловік, звинувачених у співпраці з німцями, та іншого «антирадянського елементу» заарештовано під час депортації. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.

           Рекомендовано переглянути фільм режисера Ахтема Сеїтаблаєва, присвячений темі депортації кримськотатарського народу, "Хайтарма" https://www.youtube.com/watch?v=S3xE_nq7iAw 

           З піснею "1944" Джамала перемогла на Євробаченні 2016 https://www.youtube.com/watch?v=MI9SDYx_3TE

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора